Zwangerschapsmassage

Shirodhara

Ayurvedische massage ( Abhyanga)

Nasya

Pindaswedana

Kati Basti

Udara basti

Karna Purana

terug omhoog
terug omhoog
terug omhoog
terug omhoog
terug omhoog
terug omhoog
terug omhoog
Alles wat een zwangere vrouw eet, zegt en doet moet “zacht “zijn , zegt men vanuit de Ayurveda.
Het belang van het ongeboren kind, om alle mogelijkheden te krijgen zich optimaal te ontplooien, staat tijdens de zwangerschap centraal.
Als zwangere vrouw verandert er in korte tijd veel in je lichaam. Dit vraagt extra aandacht om je geestelijke en fysieke balans te behouden en te versterken. Zwangerschapsmassage kan hierin veel voor jou en je kind betekenen, namelijk:

-  Het ontspant je hele lichaam. Je spieren en gewrichten worden soepeler en sterker.
- Het zorgt voor elasticiteit en flexibiliteit van het lichaam.
-  Er ontstaat een betere circulatie en minder vochtophoping.
-  Het verbetert de spijsvertering.
-  Het verbetert de slaap
-  Verlicht (lage) rugklachten.
-  Vermindert constipatie en aambeien.
-  Verkleint de kans op zwangerschapsstriemen
De massages zijn dus “zacht”. Ik gebruik milde oliën  als sesamolie of amandelolie eventueel met een toevoeging van een etherische olie.  Ayurvedische  zwangerschapsmassage wordt gedaan vanaf de 4de maand van de zwangerschap.

Zwangerschapsklachten zijn vaak hormonaal bepaald. Vanuit de Ayurveda kun je de klachten relateren aan de dosha’s  vata, pitta of kapha.
Vata kent de volgende klachten:
Lage rugpijn, groeipijn, kramp, bezorgdheid, angst, verlies van gewicht met name in het eerste trimester, moeheid, slapeloosheid, winderigheid, spataderen
Pitta kent de volgende klachten:
Blaasontsteking, koorts, geïrriteerdheid, boosheid, aambeien, haaruitval
Kapha kent de volgende klachten:
Forse gewichtstoename, vocht vasthouden, moe en passiviteit, behoefte aan zoetigheid

De zwangerschapsmassage richt zich niet specifiek alleen op bovenstaande klachten.
Mocht je  last hebben van een of meerder van bovenstaande klachten dan kan ik je ook helpen met een leefstijl en/of voedingsadvies specifiek gericht op jouw klachten in relatie met de zwangerschap.
Ayurvedische massage ( Abhyanga)
De Ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij ook het hoofd en gezicht meegenomen worden. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (dosha/prakruti) van de persoon en zijn/haar specifieke klachten
De Ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. De massage heeft een energetisch aspect, omdat de zgn. marma punten (= energiepunten) op het lichaam ook meegenomen worden in de massage
Een echte Ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. Warme olie wordt makkelijker door de huid opgenomen. De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. De kruidenoliën hebben als basisolie sesamolie, kokosolie , amandelolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn.
Wat voor een uitwerking kan deze massage hebben ?-

- Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
- Vermindert of voorkomt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
- Draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
- Helpt bij klachtenvermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, RSI, whiplash, reuma, stress, burn-out, spijsverteringsklachten, fibromyalgie  en hoofdpijn
- Werkt reinigend, verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Het is dan ook aan te raden om na de massage een aantal dagen veel lauw, of warm water te drinken.
De massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. 
Afhankelijk van de klachten die je hebt is het ook mogelijk om een deelmassage te krijgen bijv. alleen de nek en schouders of alleen de onderrug en benen.
Shirodhara is een harmonieuze en meditatieve behandeling waarbij warme olie langzaam over het voorhoofd stroomt. Een niet te evenaren en héél bijzondere ervaring!
Er is een continue stroom van warme kruidenolie over het voorhoofd (derde oog) .
Onrust, drukte en stress vloeien met de olie mee weg. Helderheid en hernieuwde gevoeligheid voor indrukken komen in de plaats.
Shirodhara wordt gezien als een rasayana of een verjongingsmiddel voor de zintuigen, die zich bijna allemaal in het hoofd bevinden.
Het is een soort massage van de geest die de weefsels aanvult, zorgt voor verjonging en de circulatie van voedingsstoffen optimaliseert.  Shirodhara vermindert Vata klachten die hoofd, nek, ogen, oren, neus en zenuwsysteem beïnvloeden. Eveneens verlicht het slapeloosheid, astma, spanning, burn-out,  chronische vermoeidheid, (chronische) hoofdpijnen, hoge bloeddruk, sinusitis, ADHD, Parkinson, MS , hormonale stoornissen.
Vroeger was deze behandeling voorbehouden aan koningen , zodat ze beter beslissingen konden nemen. Gelukkig kan iedereen tegenwoordig deze bijzondere behandeling ondergaan.
Contra indicaties: Zwangerschap.
Door slijmophoping kunnen neus- en voorhoofdsholtes verstopt raken en gaan ontsteken.
Deze behandeling reinigt de holtes van het hoofd en zorgt ervoor dat het slijm wordt afgevoerd
Regelmatige nasya behandelingen in combinatie met het innemen van Ayurvedische kruiden en het volgen van een bepaald dieet, voorkomt slijmvorming en ontstekingen.
De behandeling ziet er als volgt uit:
- Eerst wordt het gezicht en het hoofd gemasseerd
- Daarna wordt het gezicht met warme kruidenstempels behandeld/ gemasseerd om het slijm los te maken
- Dan wordt er een speciale olie in de neusholtes gedruppeld om het slijm nog verder los te maken.
- Daarna zo’n 20 minuten rechtop zitten , gorgelen met kruidenoplossing in water en het losgekomen slijm uitspugen.

Bij klachten als: (chronische) verkoudheid, (chronische) ontstekingen van de holtes, concentratieproblemen, hoofdpijn en migraine.
Contra indicaties: astma, long- en hartproblemen, wondjes in het neusgat, acute ontstekingen.
Bij deze behandeling wordt gemasseerd met warme kruidenstempels, waarin  rijst en kruiden zijn verwerkt. De combinatie van de warmte, de medicinale olie en de diepe massage geeft het lichaam een krachtige stimulans om zich te zuiveren. Afvalstoffen (ama) worden op deze manier via het spijsverteringskanaal uit het lichaam verwijderd.
Het vermindert pijn en stijfheid, bevordert de circulatie, reinigt de huid en het bloed, verdrijft koude, verbrandt vet, verlaagt de spierspanning en verhoogt de weerstand
Kan worden toegepast bij: ziekte van Bechterev,  gewrichtsaandoeningen, reuma, fybromyalgie, artrose,  MS, nek en schouderklachten, alle rugpijnen, frozen shoulder, bindweefselreiniging.
KKati Basti is een behandeling van de onderrug waarbij de rug eerst wordt gemasseerd met  warme medicinale olie . Op het te behandelen gedeelte van de rug wordt een ronde deegring aangebracht, waarin vervolgens warme medicinale olie wordt gebracht. Het is verwarmend, verzachtend en ontspannend.
Tijdens de behandeling wordt de olie voortdurend ververst zodat de temperatuur van de olie warm blijft. Door de warmte gaat de werking heel diep.
Deze behandeling is vooral geschikt bij (lage) rugpijn,
maar ook een goede behandeling bij menstruatieklachten.
De buikbehandeling of udara basti bestaat uit een buikmassage met medicinale kruidenolie gevolgd door het continue gieten van de olie in een deegring die rond de navel wordt geplaatst.
De behandeling is het middel bij uitstek voor diverse Vata problemen zoals menstruatiepijnen, buik en darmklachten, constipatie, aambeien, wisselende stoelgang, spastisch colon en prikkelbare darm syndroom .
De oorbehandeling of Karna Purana is een toediening van medicinale olie in het oor. Het werkt voedend en beschermend voor de oren en de andere zintuigen.
De behandeling begint met een hoofd/ nek massage met warme medicinale olie. De olie wordt in het oor gegoten en deze blijft in het oor voor 10 minuten. Ondertussen wordt het gezicht zachtjes gemasseerd, ook rond het oor en bij de aanhechtingen met de nek en schouders. De handen worden kort gemasseerd..
Toepassing bij: verbeteren van het gehoor, geblokkeerde kaak, hoofdpijn, oorpijn, tinnitus(oorsuizen), duizeligheid, te veel oorsmeer, tandvleesproblemen, stijfheid in de nekregio, constipatie, als hersenstimulans.
Contra indicatie: oorontsteking, buisjes in het oor, geperforeerd trommelvlies.
Contact:
Erica Croes
info@ayurveda-nu.nl
Telefoon: 0613321798
KvK 71395814
Praktijkadressen:
Sarvata                                         Yoga Studo Driebergen
Schependomlaan 17e                   Loolaan 10
6742RL Nijmegen                          3971PN Driebergen
Routebeschrijving                          Routebeschrijving
Aangesloten bij