Ayurvedische voeding

Ayurvedisch voedings en leefstijl advies

Een Ayurvedisch voedingsadvies begint altijd met een intakegesprek waarbij ik een aantal vragen met je doorneem om een beeld te krijgen van jouw persoonlijke constitutie. Onderdeel hiervan is ook een korte tong- en polsdiagnose
Daarna is er een vervolg afspraak waarin ik de intake heb uitgewerkt, en je aan de hand daarvan een voedings en leefstijl advies geef.
Dit advies betreft voeding , maar ook  evt. aanvullende Ayurvedische kruiden en /of een leefstijladvies. Een leefstijladvies kan bijvoorbeeld zijn; werken aan stressfactoren door middel van  yoga, meditatie, massage of een andere vorm van aanvullende Ayurvedische behandeling.

Ayurvedische kookworkshop

Als vegetarisch/biologisch kok , restauranteigenaar en initiator van de biologisch/ vegetarische manier van koken binnen verschillende organisaties , heb ik tientallen jaren ervaring met en kennis van alle aspecten van de “alternatieve” voedingsleer. De Ayurverdisch/Indiase keuken is voor mij hier altijd al een onderdeel van geweest en nu een specialisatie die mooi past in mijn Ayurvedische praktijk.
In deze workshop leer ik je de eerste beginselen  van de Ayurvedische keuken.
Het proeven en ervaren van de rijkdom aan kruiden binnen de Ayurveda, het samenstellen van een complete Ayurvedische maaltijd die aansluit bij jouw persoonlijke constitutie.
Ik vertel je een stukje  theoretische achtergrond van de Ayurvedische voedingsleer en deze krijg je in hoofdlijnen ook mee op papier. We beginnen de dag met een aantal ontspanningsoefeningen en yoga houdingen die de spijsvertering activeren.
De workshop  is een dag ( 8 uur) op een nog nader te bepalen tijdstip en locatie.
Ayurveda heeft als enige geneeswijze de effecten van de voeding op onze gezondheid en ook op de werking van de geest onderzocht. Volgens Ayurveda is niet alleen de kwaliteit van de voeding hierin belangrijk, maar ook ( en juist) het functioneren van ons spijsverteringssysteem.
Volgens de Ayurveda is de essentie van een goede spijsvertering: een volledige vertering en opname van voedsel plus het regelmatig en doelmatig afvoeren van afvalstoffen.
Alles wat we eten en vervolgens niet goed verteren, vormt afvalstoffen, die in de Ayurveda ‘ama’ genoemd worden. Door de ophoping van afvalstoffen in ons spijsverteringsstelsel wordt ons voedsel niet voldoende  opgenomen in het lichaam. Met alle gevolgen van dien voor ons immuunsysteem en onze gezondheid.
In de Ayurvedische zienswijze zijn geneeskunde en voeding complementaire factoren en géén van elkaar losstaande wetenschappen. De invloed van voeding op je lichamelijke gezondheid, geestelijke helderheid en spirituele vooruitgang is onmiskenbaar.
In het Westen hechten we meer waarde aan de micronutriënten van voeding, zoals de vitamines en mineralen of het aantal calorieën dat de voedingsmiddelen bevatten. In de Ayurveda wordt gekeken of bepaalde voeding past bij wie je bent, past bij je body-mind type.
Zo kan een Vata type bij veel koude voeding, als rauwkost of koude dranken, erg onrustig worden en meer last krijgen van Vata aandoeningen als: slapeloosheid, angst, kouwelijkheid of constipatie.
terug omhoog
terug omhoog
                               Ayurvedische Kookworkshop Nijmegen

De Ayurvedische kookworkshop gaat uit van de Ayurvedische basisvisie dat alle klachten van onbalans hun oorsprong vinden in het spijsverteringskanaal en dat je in die zin bent wat je eet.
Een goede spijsvertering en een goede agni (is spijsverteringsvuur) zijn heel belangrijk.
Het gaat bij de Ayurvedische voedingsleer om het in balans brengen en/of houden van de drie dosha's
(= body mind types) die we alle drie in een eigen unieke vorm in ons hebben.

We gaan dus niet alleen koken maar bijv. ook oefeningen en yoga doen om de spijsvertering te
activeren. Daar beginnen we de workshop mee. 

De rijkdom aan het gebruik van kruiden binnen de Ayurvedische voeding zijn niet alleen erg smakelijk,
maar ook heilzaam. Ik vertel hier wat over en verder gaan we vooral ook de kruiden ruiken, proeven en voelen. Kortom we gaan de kruiden ervaren.
Uiteindelijk gaan we twee gerechten maken die je in je dagelijkse eetpatroon kunt inpassen en die allebei een reinigende werking hebben. Ze kunnen dus ook (onderdeel van) een reiniging zijn.
We gaan kitchari en mungbonensoep maken en daarna uiteraard dit gezamenlijk opeten.

Ik vertel je tijdens de workshop de basisinformatie over Ayurveda en voeding en dit krijg je (op
hoofdlijnen) samen met de recepten ook mee op papier.
Contact:
Erica Croes
info@ayurveda-nu.nl
Telefoon: 0613321798
KvK 71395814
Praktijkadressen:
Sarvata                                         Yoga Studo Driebergen
Schependomlaan 17e                   Loolaan 10
6742RL Nijmegen                          3971PN Driebergen
Routebeschrijving                          Routebeschrijving
Aangesloten bij